Chinese plattelanders op koelkastjacht

De kleine huizen en de armegezinnen die ik op mijn reis in 2006 op het Chinese platteland tegenkwam hadden opvallend genoeg dezelfde overeenkomsten: geen koelkasten, geen fornuis en geen airco, maar altijd een tv. In de provincie Shandong krijgt dit populaire apparaat nu wel een aantal elektronische vriendjes in huis. De Chinese regering is daar namelijk begonnen met een pilot die de plaatselijke economie moet bevorden. De plattelanders krijgen 13% vergoeding als ze een koelkast of mobiele telefoon kopen en hoewel dat weinig lijkt, is de verkoop enorm toegenomen. De rurale bewoners van China zijn schijnbaar gevoelig voor korting en zien de pilot als een enorme kans. Of de consumptie in de armere provincies op deze manier toe zal nemen, is natuurlijk maar de vraag. De meeste gezinnen moeten na de aanschaf van zo'n koelkast weer flink sparen om het ding te kunnen vullen…

Reuters

Lees ook:Enorme bosbrand teistert Noord-China
Lees ook:China wacht op goede voorbeeld
Lees ook:Elke Chinees een eigen (groene) auto
Lees ook:Dodental aardbeving Qinghai stijgt naar 760
Lees ook:Nieuwe ronde, nieuwe kansen op Olympische kaartjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>