Eenkind-kinderen niet alleen

De meeste jongeren in China hebben geen broertje of zusje. Wie sinds het eind van de jaren 70 ter wereld is gekomen en niet tot een minderheid of, inmiddels ook, boerengezin behoort, is dankzij de éénkindpolitiek van het land gedoemd enig kind te blijven. Inmiddels zijn er in China honderd miljoen broer- en zusloze kinderen. Volgens de Chinese regering waren er vierhonderd miljoen meer kinderen geboren als ze het beleid niet hadden gevoerd. Voor de honderd miljoen kinderen heeft de wet positieve én negatieve bijwerkingen. De kleine keizertjes, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn vaak tot op het bot verwend en krijgen alles waar ze om vragen. Maar daar staat wel iets tegenover. Ze zijn namelijk hun ouders' enige hoop op een goede toekomst. En dus zullen ze moeten studeren, werken en geld verdienen tot ze de 'schuld' voor hun opvoeding aan hun ouders hebben terugbetaald. En met de Chinese vergrijzing hoort daar vaak ook bij dat de carrièretijgers die opvoeders zonder zeuren in huis nemen. Verwend of niet?

Het bord op de foto showt een regeringsleus: 'Jongens en meisjes kunnen beiden zorgen voor een goede oude dag'

Lees ook:Je bent jong…
Lees ook:58 miljoen Chinese kinderen verlaten door ouder
Lees ook:Ouders van getroffen kinderen in Sichuan in protest
Lees ook:Eén is genoeg
Lees ook:Huwelijk is hot in China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>