Beijing keurt bezoek Dalai Lama aan Washington af

En inderdaad, slechts enkele uren nadat bekend is geworden dat de Dalai Lama volgende week een bezoek zal brengen aan Barack Obama, roept Beijing Washington op de geplande ontmoeting met de Dalai Lama zo snel mogelijk te annuleren. Het is de verkeerde beslissing om met de Tibetaanse leider in gesprek te gaan, aldus een woordvoerder van de Chinese Buitenlandse Zaken. Om te voorkomen dat de relaties tussen China en Amerika verder worden beschadigd is er volgens Beijing maar één oplossing: geen ontmoeting met die gevaarlijke man uit Tibet.

Obama heeft ondertussen bekend gemaakt dat hij juist uitkijkt naar de ontmoeting met de Dalai Lama. Hij ziet de Dalai Lama als een internationaal gerespecteerd religieus leider en kijkt uit naar een constructief gesprek met hem, aldus een woordvoerder van Washington. Dat de ontmoeting tussen de twee leiders er dit keer echt gaat komen, lijkt dan ook wel vast te staan. Vast staat echter ook dat de spanningen tussen Amerika en China hierdoor nog verder zullen toenemen. Amerika zou daarmee wel eens in een gevaarlijke zone kunnen komen, want het land heeft een schuld van miljarden dollars bij China open staan. Besluit Beijing binnenkort deze schuld op te eisen, dan raakt Washington zwaar in de problemen. De kans dat Beijing daartoe besluit is echter klein. Want als er in Amerika geen geld meer is, wie moet dan al die Chinese producten kopen? Maar of Beijing daarom volgende week besluit helemaal geen maatregelen te nemen als Obma de Dalai Lama volgende week heeft ontmoet, dat is nog maar de vraag…

Lees ook:Dalai Lama mag Obama niet ontmoeten
Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington
Lees ook:18 februari: Dalai Lama ontmoet Barack Obama
Lees ook:Dalai Lama ontmoet Obama en de Amerikaanse pers
Lees ook:Een goed gesprek met de Dalai Lama

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Beijing keurt bezoek Dalai Lama aan Washington af

 1. H.D.B. Go

  Hu Jintao moet niet zeuren. En anders moet de Volksrepubliek China maar geen zaken doen met de USA. We hebben in de recente wereldgeschiedenis gezien wat de gevolgen zijn indien zwakke politieke leiders naar de pijpen dansen van machtswellustelingen
  die aan grootheidswaan leiden.

  Waar ik op doel? Chamberlain die vanuit Londen naar Berlijn vloog om die Nazizwijn van een Adolf Hitler te ontmoeten en een verdrag afsloot welke hij na terugkomst in London triomfantelijk liet zien. De inkt was nauwelijks opgedroogd of Hitler had schijt aan het verdrag en viel met zijn leger een land binnen.

    /   Reply  / 
 2. Frank Bikker

  Obama ontvangt wel de Dalai Lama, maar onze Balkenende niet! Waar een klein land groot in kan zijn! Of zou het om iets anders gaan?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>