Google blijft toch maar wel in China

Google blijft toch maar wel in China. Maakte de internetgigant een maand geleden nog bekend dat het zich misschien terugtrekt van de Chinese markt, op een Amerikaanse conferentie heeft mede-oprichter Sergey Brin een paar dagen terug gezegd dat Google graag een manier wil vinden om binnen het Chinese systeem te kunnen werken. “Wellicht dat we niet direct succesvol zijn, maar wel over een jaar of twee”, aldus Brin. Oftewel: Google blijft voorlopig op het Chinese internet en accepteert de internetcensuur.

Het dreigement van Google om zich terug te trekken, leidde in januari nog tot een politiek opstootje op het allerhoogste niveau. De Amerikaanse minister Hillary Clinton vergeleek de internetcensuur en de aanvallen van Hackers op Google’s Gmail met de Berlijnse Muur en daar was de Chinese overheid uiteraard niet van gediend.

Voorlopig lijkt het er echter op dat er niets gaat veranderen aan het Chinese internet. Google blijft actief, maar accepteert de Chinese wetgeving, wat betekent dat bij zoekopdrachten niet alle resultaten zichtbaar zijn. Wie op het Chinese Google bijvoorbeeld zoekt naar de ware toedracht van het bloedbad in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede, zal weinig tot geen resultaten krijgen. Ook grote, sociale websites als YouTube, Facebook en Twitter blijven in China geblokkeerd, net als veel buitenlandse nieuwssites. Overigens is het belang van Google als zoekmachine in China veel minder groot dan in de westerse wereld. De Chinese internetter gebruikt veel liever Baidu.

Lees ook:Verrassing: Google krijgt Chinese licentie
Lees ook:Google gaat weg, maar blijft wel degelijk
Lees ook:Google verliest, China verliest
Lees ook:Google-hack: Chinese scholen ontkennen betrokkenheid
Lees ook:Google heeft nooit een klacht ingediend, zegt China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>