Lucht tussen China en VS klaart weer op

De samenwerking tussen Amerika en China liep de afgelopen maanden niet zo lekker. Problemen rondom een internetbedrijf, een wapendeal en een geestelijke leider die naar Washington ging, aangevuld met een felle discussie over de koers van de yuan zorgden ervoor dat de lucht tussen de twee wereldmachten de laatste weken behoorlijk donker was. Maar vooral in de lente komt na regen zonneschijn en ook tussen China en de VS klaart de lucht weer op.

De eerste echte opklaring van deze week liet zich een paar dagen terug zien. China’s nieuwe ambassadeur in Amerika, Zhang Yesui, had een gesprek met Barack Obama en dat leverde voor beide landen goede resultaten op. Zhang vertelde dat China graag een goede relatie met de VS wil en Obama liet weten dat hij graag een ‘positieve relatie‘ met de grootmacht in het oosten wil.

Dat was het begin. De volgende stap werd vandaag gezet. President Hu Jintao liet weten toch aan te schuiven bij een topconferentie over nucleaire veiligheid. Die is op 12 en 13 april in Washington en omdat de relaties met Amerika zo slecht waren, werd er hardop getwijfeld over de komst van Hu naar Amerika. Maar nee, Hu gaat gewoon naar Amerika om te praten over nucleaire zaken, alsof er niets aan de hand is.

En toen werd in Beijing nog een belangrijke stap gemaakt. China liet namelijk weten toch wel bereid te zijn om te onderhandelen over nucleaire sancties tegen Irak. Wekenlang lag China, tot grote ergernis van Amerika, dwars. Maar vandaag zei de Chinese top dat China toch in gaat stemmen met sancties tegen Iran vanwege het Iraanse kernprogramma. Vooral in de Verenigde Staten zijn ze daar erg blij mee. Want, zo is de gedachte, nu komen we eindelijk een stap verder.

Interessant, maar waar komt dit nou eigenlijk allemaal op neer? Nou, uiteindelijk betekent het vooral dat wereldspeler China haar vriendelijkste gezicht weer eens laat zien. En dat is nog niet eens zo bijzonder. Bijzonder is vooral dat Hu Jintao en zijn team op geraffineerde wijze duidelijk maken dat niet alleen de Verenigde Staten de touwtjes van de wereld in handen heeft. In Amerika zijn ze nu blij dat China plotseling weer tot zoveel bereid is, maar in China beseffen de regeringsleiders maar al te goed dat ze elk moment de deur opnieuw dicht kunnen gooien. En dat is voor Obama en zijn regering een gedachte om rekening mee te houden. Voorlopig is de lucht weer mooi. Maar vaak komt er na een mooie zomer toch weer een herfstige periode.

Lees ook:Hu Jintao en Obama belden over hete hangijzers
Lees ook:18 februari: Dalai Lama ontmoet Barack Obama
Lees ook:China en de VS praten over mensenrechten
Lees ook:Gaat China de yuan serieus opwaarderen?
Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>