Wordt China de baas van Afrika?

Soms zijn we in het westen bang dat China de hele wereld over gaat nemen. Die angst bestaat al jaren en is volgens mij geheel onterecht. De invloed van China zal in de komende jaren vast groter worden, maar China dat Europa en Amerika gaat overnemen? Zo ver zal het niet komen. In Afrika echter lijkt het Chinese verhaal soms heel anders uit te pakken.

Want nu we in het westen weten dat de ontwikkelingshulp van de afgelopen jaren de problemen in Afrika nog lang niet hebben opgelost, is China een paar jaar terug begonnen met forse investeringen in Afrikaanse landen. Bij de VPRO was afgelopen donderdag in de documentaire ‘Hoe China Afrika overnam‘ te zien hoe China dat doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

De documentaire volgt verschillende Chinezen die naar Zambia zijn geëmigreerd om wegen te bouwen en boerderijen te hebben. Hardwerkende Chinese ondernemers staan er lijnrecht tegenover de meer ontspannen en relaxte Afrikaanse werknemers. Het levert interessante beelden op, en het laat zien dat Zambia en China soms wel erg ver uit elkaar staan. Op Uitzending Gemist is de documentaire volledig terug te zien. Hieronder alvast een preview:

Lees ook:China koopt grote invloed op olie-industrie Nigeria
Lees ook:Zo ziet het eruit: de fabriek van de wereld
Lees ook:Chinese scheepswrakken zoeken bij Afrika
Lees ook:Europese bedrijven gaan lekker in China
Lees ook:China’s ‘City of Ice’ heeft smeltvrees

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>