China is boos: separatisten willen Japan bezoeken

Er ontstaat weer spanning in de relatie tussen Japan en China. Japan is namelijk van plan niet één separatist binnenkort te ontvangen, maar twee. Op 20 mei zal de Oeigoerse activiste Rebiya Kadeer een bezoek brengen aan Japan, op 18 juni staat een bezoek van de Dalai Lama gepland.

Zowel het bezoek van Rebiya Kadeer als dat van de Dalai Lama is de Chinese regering een door in het oog. Volgens China kan dit de relaties tussen de landen ernstig beschadigen. Bovendien komt het bezoek op een zeer ongelegen moment, aangezien premier Wen Jiabao van plan is in mei naar Japan af te reizen om zaken te doen.

Of de waarschuwing van China enig effect zal hebben is zeer de vraag. De Dalai Lama is inmiddels een graag geziene gast in Japan en bezocht het land al 15 keer eerder. Ook de activiste Rebiya Kadeer, door China beschouwt als het meesterbrein achter de rellen in Urumqi, is niet het type dat zich door de mening van Beijing laat tegenhouden.

Lees ook:Rebiya Kadeer: ‘China is zwakker dan het lijkt’
Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington
Lees ook:Dalai Lama wil weer even terug naar China
Lees ook:Dalai Lama houdt wel van China
Lees ook:Beijing keurt bezoek Dalai Lama aan Washington af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>