China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang

China heeft een nieuwe partijleider aangewezen voor de autonome regio Xinjiang. De 65-jarige Wang Lequan heeft plaats moeten maken voor de 57-jarige Zhang Chunxian. Wang was sinds 1995 de leider van de Communistische Partij van China in Xinjiang en stond bekend als een hardlijnige man en goede vriend van president Hu Jintao.

Over de aanleiding van de wisseling van de macht is niet veel bekend. Wang kwam echter vorig jaar in opspraak toen in Xinjiang zware rellen uitbraken tussen de oorspronkelijke inwoners van de regio, de Oeigoeren, en de Han-Chinezen die later in het gebied zijn komen wonen. Duizenden demonstranten riepen vorig jaar al op tot het afzetten van Wang, maar daar werd toen geen gehoor aan gegeven.

Volgens de Oeigoerse activist Dilxat Raxit is de wisseling van de macht nog niet genoeg voor de Oeigoeren. Dilxat wil dat de Oeigoeren niet meer onderdrukt worden, meer politieke rechten krijgen en een grotere inspraak op de beslissingen. “China moet zaken fundamenteel veranderen in de manier waarop Xinjiang wordt onderdrukt. De politieke eisen van de Oeigoeren moeten door China gerespecteerd worden”, aldus Dilxat tegenover The Associated Press.

Wat gebeurde er vorig jaar ook alweer in Xinjiang? Heel veel. Oeigoeren strijden al jaren voor totale onafhankelijkheid van hun regio en raakten slaags met Han-Chinezen. De Chinese politie en het leger grepen keihard in, zoals ook te zien is in onderstaande video.

Lees ook:Inwoners van Xinjiang: u mag weer e-mailen
Lees ook:China gaat beleid Xinjiang en Tibet aanscherpen
Lees ook:China verwacht opnieuw problemen in Xinjiang
Lees ook:Vijf Oeigoeren ter dood veroordeeld
Lees ook:Rebiya Kadeer: ‘China is zwakker dan het lijkt’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>