Zuid-Korea zoekt Chinese steun tegen Noord-Korea

Lee Myung-bak, de president van Zuid-Korea, heeft gisteren steun gezocht bij zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao. In een persoonlijk gesprek probeerde Lee diplomatieke ondersteuning van China los te krijgen in (eventuele) acties tegen Noord-Korea.

Directe aanleiding tot het steunverzoek is het sterke vermoeden dat een Zuid-Koreaans marineschip door een torpedo van Noord-Korea tot zinken is gebracht. Daarbij kwamen 46 bemanningsleden om het leven. Hoewel de aanval nog niet is bewezen, halen onderzoekers steeds meer bewijs boven dat de oorzaak inderdaad een torpedo was.

Omdat China de belangrijkste bondgenoot is van Noord-Korea hoopt president Lee China mee te krijgen in een reactie tegen Noord-Korea. Volgens analisten is China echter niet van plan Noord-Korea daadwerkelijk van de aanval te beschuldigen. Wel zal China zijn invloed waarschijnlijk gebruiken om een nieuwe oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea af te wenden.

Na afloop van het gesprek tussen Hu en Lee liet de Chinese president niets los over eventuele stappen richting de Noord-Koreaanse regering. Wel toonde Hu zijn medeleven aan de nabestaanden van de omgekomen marinemensen.

Lees ook:Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?
Lees ook:Hillary Clinton roept China op tot samenwerking
Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon
Lees ook:Zeer onofficieel, maar Kim Jong-Il is in Beijing
Lees ook:China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>