Hong Kong stemt voor meer democratie

In Hong Kong woedt al enige tijd een strijd om meer democratie en vandaag wordt een nieuwe stap gezet om die democratie ook daadwerkelijk te krijgen. Want hoewel de inwoners van Hong Kong over veel meer rechten beschikken dan de inwoners in de rest van China, is er nog geen sprake van een universeel stemrecht.

Op dit moment houdt Beijing nog altijd de touwtjes stevig in handen. Donald Tsang is door Beijing aangewezen om de regering van de speciale bestuurlijke regio te leiden en veel inwoners van Hong Kong zijn daar wel klaar mee. Ze willen hun eigen leider kiezen. Volgens Beijing is dat echter op zijn vroegst mogelijk in 2017 of 2020.

Om de Chinese regering onder druk te zetten zijn vijf leden van Hong Kong’s wetgevende raad (soort van gemeenteraad) in januari afgetreden. Bij de verkiezingen die vandaag voor deze raad worden gehouden hebben de vijf zich opnieuw verkiesbaar gesteld. Ze rekenen op een overweldigende meerderheid en denken op die manier Beijing verder onder druk te kunnen zetten.

Of de tussentijdse verkiezingen volledige democratie in Hong Kong sneller dichterbij is echter nog maar de vraag. Donald Tsang heeft in ieder geval al aangegeven dat hij niet gaat stemmen. Wel is het de vijf afgetreden leden gelukt de roep om meer democratie onder de (media)aandacht te houden, zowel in Hong Kong als ver daarbuiten.

Lees ook:China wil geen democratie in Hong Kong
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong
Lees ook:“Hong Kong moet luchtkwaliteit verbeteren”
Lees ook:Ernstige luchtvervuiling Hong Kong na zandstorm
Lees ook:Hong Kong is China’s meest leefbare stad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>