China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven

De Chinese minister van buitenlandse zaken, Cui Tiankai, heeft Zuid- en Noord-Korea opgeroepen kalm te blijven. Dat deed Cui nadat duidelijk was geworden dat een Zuid-Koreaanse marineschip op 26 maart wel degelijk door een Noord-Koreaanse torpedo tot zinken is gebracht.

China is de enige bondgenoot van Noord-Korea en een paar weken terug nog sprak president Hu Jintao uitgebreid met Noor-Korea leider Kim Jong-Il. Of de twee toen over het ’26 maart incident’ gesproken hebben is niet bekend, maar China lijkt er in ieder geval weinig voor te voelen zich aan te sluiten bij de beschuldigingen van Zuid-Korea.

In een reactie noemt de Chinese minister van buitenlandse zaken het zinken van het schip ‘ongelukkig’ en daar blijft het dan bij. Zijn woordvoerder voegde daar later nog aan toe dat de Korea’s kalm moeten blijven en zich moeten beheersen, om verdere escalatie te voorkomen.

De vraag is echter of deze woorden ook maar enig effect zullen hebben op het vervolg van dit incident. Zuid-Korea heeft al ‘ferme acties’ aangekondigd richting Noord-Korea en de vijandige buurman laat weten die acties met ‘harde maatregelen’ te zullen beantwoorden.

Lees ook:Zuid-Korea zoekt Chinese steun tegen Noord-Korea
Lees ook:Medeleven Noord-Korea na fataal schietincident
Lees ook:Hillary Clinton roept China op tot samenwerking
Lees ook:China brengt nog geen licht in Korea conflict
Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>