Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?

Zuid-Korea gaat naar de VN-Veiligheidsraad om de Noord-Koreaanse aanval op het marineschip de ‘Cheonan’ voor te leggen. Bij de torpedo-aanval op het marineschip kwamen 46 Zuid-Koreaanse militairen om het leven. Er zijn bewijzen gevonden dat de torpedo afkomstig is van een Noord-Koreaanse onderzeeër, maar in Pyongyang wordt alles ontkend.

De president van Zuid-Korea, Lee Myung-bak, hoopt dat de VN-Veiligheidsraad hem zal steunen in sancties tegen de vijand uit het noorden. Echter, in de Veiligheidsraad heeft China een veto-recht en China heeft, als enige bondgenoot van Noord-Korea, in het recente verleden regelmatig Pyongyang de hand boven het hoofd gehouden. Beijing weigert zich vooralsnog achter de Zuid-Koreaanse beschuldigingen te scharen en heeft de Korea’s opgeroepen zich vooral kalm te houden.

Volgens de Zuid-Koreaanse krant The Korea Times is er echter een kans dat China in de komende dagen gaat bijdraaien. Aanvankelijk zei China dat ze liever niet zien dat de kwestie naar de VN-Veiligheidsraad komt te liggen, maar volgens een bron bij de Zuid-Koreaanse regering is China zijn standpunt voorzichtig aan het veranderen.

Tijdens een ontmoeting tussen China, Japan en Zuid-Korea wordt meer duidelijkheid over het standpunt van China verwacht. Dan zullen we wellicht ontdekken of Beijing ook nu Pyongyang zal beschermen of toch bereid is een politiek andere weg in te slaan.

Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon
Lees ook:China brengt nog geen licht in Korea conflict
Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?
Lees ook:Kan China de oorlog nog voorkomen?
Lees ook:China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>