Kan China de oorlog nog voorkomen?

Inmiddels is het alweer meer dan een week geleden dat China de beide Korea’s opriep vooral rustig te blijven. En hoewel de landen elkaar nog niet bestoken met raketten, bommen en militairen, is het duidelijk dat die oproep niet voldoende is. Alle banden tussen Zuid- en Noord-Korea zijn inmiddels verbroken, Zuid-Korea is naar de VN-Veiligheidsraad en Noord-Korea spreekt oorlogstaal.

Grote buur en goede vriend China wordt door velen gezien als de enige partij die een militaire confrontatie nog kan voorkomen. China heeft een vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en de Noord-Koreaanse economie is volledig afhankelijk van China. Beijing is waarschijnlijk de enige plek waar het nog mogelijk is Kim Jong-Il een halt toe te roepen. Maar de Chinese leiders spraken ook gisteren nog over een ‘hoogst gecompliceerde kwestie’ en weigeren de schuld ergens neer te leggen.

Maar wie weet kan Wen Jiabao in de komende dagen verandering brengen. De Chinese premier brengt vanaf vandaag namelijk een driedaags bezoek aan Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Volgens het Chinese persbureau Xinhua om over economische samenwerking te praten en Xinhua rept met geen woord over de conflict met Noord-Korea, maar Wen Jiabao zal er niet aan ontkomen. Het kan niet anders of hij praat met de Zuid-Koreaanse leiders over de torpedo-aanval en een passend antwoord daarop.

Ondertussen is Zuid-Korea alvast begonnen met extra militaire oefeningen, gaat Noord-Korea verder met de provocaties en heeft de Verenigde Staten duidelijk gemaakt dat ze volledig achter Zuid-Korea staan. De wedloop is begonnen?

Lees ook:Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?
Lees ook:China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven
Lees ook:Zuid-Korea zoekt Chinese steun tegen Noord-Korea
Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?
Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>