China brengt nog geen licht in Korea conflict

De Chinese premier Wen Jiabao was in Zuid-Korea om met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en de Japanse premier Yukio Hatoyama over het Korea conflict te praten, maar veel verder zijn de landen daarmee niet gekomen. Wen weigert nog steeds partij te kiezen en zegt pas een oordeel te kunnen vellen als er een objectief onderzoek is geweest.

Dat de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea de afgelopen weken tot een kookpunt zijn opgelopen, is Wen waarschijnlijk niet ontgaan. Ook kan het niet anders dan dat Wen de druk voelt om een oordeel te vellen over de situatie, of in ieder geval duidelijkheid te geven over het standpunt van China. Maar al sinds Zuid-Korea bekend maakte dat marineschip de Cheonan door een Noord-Koreaanse torpedo naar de zeebodem is gestuurd, komt China niet verder dan de uitspraak dat het belangrijk is kalm te blijven.

Ook tijdens de ontmoeting met zijn Japanse en Zuid-Koreaanse vrienden, herhaalde Wen dat het belangrijk is ‘botsingen te voorkomen‘. Eerder al had de Chinese premier zijn medeleven betuigt voor het zinken van de Cheonan, waarbij 46 mariniers om het leven kwamen. Dat lijkt op het begin van het innemen van een standpunt, maar verder dan dat is China nog niet gekomen.

Lees ook:Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?
Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon
Lees ook:China hoopt vooral dat de Korea’s rustig blijven
Lees ook:Kan China de oorlog nog voorkomen?
Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>