Ahmadinejad naar Shanghai Expo: een snoepreisje?

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad kan momenteel niet overal in de wereld op grote steun rekenen. Ahmadinejad wordt er al tijden van verdacht dat hij kernwapens laat ontwikkelen, hij bleef vorig jaar na zeer omstreden verkiezingen aan de macht en met zijn anti-westerse uitspraken maakte hij de laatste maanden weinig nieuwe vrienden. Desondanks gaat de Iraanse president  deze week naar de World Expo in China.

Aanstaande vrijdag (11 juni) staat het bezoek van Ahmadinejad aan de wereldtentoonstelling in Shanghai gepland, aldus de China Daily van gisteren. Dat heeft het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt. Want ook Iran, schurkenstaat of niet, heeft een eigen paviljoen laten bouwen op de World Expo. En zo’n paviljoen is toch niet volledig als de president het niet heeft bewonderd.

In tegenstelling tot andere leiders knoopt Ahmadinejad niet een politiek gesprek aan zijn China reisje vast. Ahmadinejad is alleen in China vanwege de World Expo, zo wordt de China Daily toevertrouwd. Er wordt op 11 juni dus helemaal niet over kernwapens of dergelijke gepraat. Maar of dat werkelijk de waarheid is?

China is van begin af aan al geen voorstander geweest van sancties tegen Iran vanwege Iran’s nucleaire beleid. Met praten en onderhandelen denkt China uiteindelijk veel meer te kunnen bereiken. Dat Ahmadinejad deze week naar Shanghai komt zou daarom ook wel eens veel meer kunnen zijn dan slechts een snoepreisje naar Expo. Het zou een poging kunnen zijn goodwill te kweken bij Ahmadinejad, hem als het ware in te palmen of hem alvast in een positieve stemming te brengen voor een volgend gesprek met Hu Jintao.

Maar dat mogen wij als gewone wereldburgers helemaal niet weten. Wij mogen alleen maar weten dat Ahmadinejad een snoepreisje maakt naar de World Expo, waar hij vervolgens zijn lof uit zal spreken over die prachtige paviljoens van Iran en China.

Lees ook:En jawel, Balkenende gaat ook naar Shanghai Expo
Lees ook:Gezellig, Sarkozy en Barroso gaan naar China
Lees ook:Nicolas Sarkozy en Hu Jintao praten over Iran
Lees ook:Is China wel klaar voor de World Expo?
Lees ook:World Expo in Shanghai spectaculair geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>