China en Rusland ongerust over toestand Kirgizië

De Chinese president Hu Jintao en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Kirgizië. Dat schrijft het NRC Handelsblad. In het zuiden van Kirgizië was het de afgelopen dagen opnieuw zeer onrustig. Er braken rellen uit waarbij tenminste 50 doden en meer dan 500 gewonden zijn gevallen.

Kirgizië grenst voor een groot deel aan de Chinese regio Xinjiang. Dat gegeven zal bij Hu Jintao waarschijnlijk alleen maar voor een toename van zorgen betekenen, daar Xinjiang vorig jaar nog het toneel was van hevige rellen. Momenteel lijkt de rust weer te zijn teruggekeerd in deze autonome regio van China, maar met rellen net over de grens zou het vuur gemakkelijk opnieuw aangewakkerd kunnen worden.

De Chinese president heeft dan ook laten weten dat China Kirgizië ‘zoveel mogelijk zal helpen’. Of en in hoeverre de Kirgizische regering gebruik gaat maken van dat aanbod is nog niet bekend. Wel heeft Kirgizië Rusland gevraagd militairen naar Osj te sturen, de stad die sinds donderdagavond het nieuwe strijdtoneel is van de Kirgizische onlusten.

Lees ook:Onrust in Kirgizië: China haalt burgers terug
Lees ook:Inwoners van Xinjiang: u mag weer e-mailen
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang
Lees ook:China verwacht opnieuw problemen in Xinjiang
Lees ook:Vijf Oeigoeren ter dood veroordeeld

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “China en Rusland ongerust over toestand Kirgizië

 1. mah young

  china gatverdamme… van klein tot groot gestoord daaro… grote vrienden met verminkte hoereleiders van Birma en Noord Korea… smerige kontvoeters

    /   Reply  / 
  1. Ate Auteur

   Bedankt voor je lekker genuanceerde en zo goed onderbouwde reactie, Mah. Dat voegt echt iets toe aan het bericht.

     /   Reply  / 
 2. mah young

  geen dank, zeer welkom

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>