Taiwan vreest de grote macht uit Beijing

De relatie tussen Taiwan en China is altijd al een moeilijke geweest. Taiwan ziet zichzelf als een onafhankelijke staat, maar China beweert nog altijd dat het eiland een Chinese provincie is. Dat de twee landen sinds het aantreden van de Taiwanese president Ma Ying-jeou meer samenwerken, wordt dan ook niet door iedereen gewaardeerd.

In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, gingen gisteren duizenden Taiwanezen de straat op om te protesteren tegen de nieuwste plannen van Taiwan en China. De landen gaan namelijk een handelsovereenkomst sluiten waarvan zowel de Taiwanezen als de Chinezen kunnen profiteren. Producten uit Taiwan kunnen met een laag belastingtarief in China verkocht worden en China kan voor minder geld naar Taiwan exporteren.

Een goede deal, zou je denken. Maar veel inwoners van Taiwan denken daar anders over. Die zijn namelijk bang dat de samenwerking met de Chinezen zo wel heel erg innig wordt. Het zou ten koste kunnen gaan van de zo geliefde onafhankelijkheid; voor je het weet deelt Beijing de lakens uit in Taiwan en dat moet ten aller tijde worden voorkomen. Ma Ying-jeou echter stelt dat de deal goed is voor Taiwan. Aanstaande dinsdag wordt de overeenkomst ondertekend.

Lees ook:Kuomintang wint verkiezingen in Taiwan
Lees ook:Taiwan mag reisbureau in China openen
Lees ook:Eerste politieke aftasting tussen Taiwan en China
Lees ook:Geesten de weg wijzen met lampions
Lees ook:Parttime werken? Welnee, liever twee fulltime banen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>