Hu Jintao mag dit jaar naar het Witte Huis

De Chinese president Hu Jintao is door de Amerikaanse president Barack Obama uitgenodigd dit jaar een staatsbezoek te brengen aan de Verenigde Staten. Dat schrijft De Telegraaf. Het is de eerste keer dat Hu door Obama wordt gevraagd eens in Washington op bezoek te komen.

Barack Obama deed de uitnodiging op de G20, de top die het afgelopen weekend in het Canadese Toronto werd gehouden. Tijdens die top werd onder meer gepraat over de wereldeconomie, waarop China een steeds groter wordende invloed uitoefent. Obama en Hu praatten ook nog over de situatie in Noord-Korea. De Amerikaanse president zou zijn Chinese ambtgenoot hebben gevraagd een duidelijk signaal af te geven aan Pyongyang, maar daar voelt Hu als bondgenoot van Noord-Korea waarschijnlijk  niet zo veel voor.

Op economisch gebied zijn de Verenigde Staten en China zeer sterk aan elkaar verbonden. China heeft voor miljarden aan staatsobligaties in de VS uitstaan en houdt daarmee de Amerikaanse economie in het zadel. Daar staat echter tegenover dat China gebaat is bij een Amerika dat veel Chinese producten koopt en dat ook in de toekomst blijft doen.

Vorig jaar november bracht Barack Obama nog een staatsbezoek aan China. Daarna raakte de relatie tussen de twee grootmachten door verschillende incidenten behoorlijk onderkoeld, maar sinds een paar maanden kunnen China en de VS het weer een stuk beter met elkaar vinden.

Lees ook:Hu Jintao en Obama belden over hete hangijzers
Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon
Lees ook:China wil betere relatie met Amerika
Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington
Lees ook:Zuid-Korea zoekt Chinese steun tegen Noord-Korea

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>