Word lid van de Partij! Dat is goed voor je carrière

Het heeft weinig zin om het politieke stelsel van Nederland te vergelijken met dat van China. De stelsels lijken bijna in niets op elkaar. Toch is er in ieder geval één grote overeenkomst: in beide landen kan je lid worden van een politieke partij. In China is dat de Communistische Partij van China, de CCP.

En lid worden van de CCP is nog altijd een populaire aangelegenheid. De partij telt bijna 78 miljoen leden, waarmee het ook direct de grootste partij ter wereld is. Sinds 2008 zag de CCP het aantal leden stijgen met bijna 3 procent. Die stijging werd in toom gehouden, want China wil natuurlijk niet dat iedereen zomaar lid wordt.

Vorig jaar wilden rond de 20 miljoen mensen lid worden, maar slechts 2 miljoen kregen ook daadwerkelijk toestemming tot het lidmaatschap. Daar zijn namelijk aanbevelingen voor nodig. Van iemand die al lid is van de CCP en je baas moet zeggen dat je loyaal bent aan de communistische beginselen. Bovendien moet je op papier zetten waarom je de CCP zo geweldig vindt.

Denk trouwens maar niet dat de Chinezen lid worden omdat ze verwachten dat ze op die manier invloed kunnen uitoefenen op de toekomst van de landelijke politiek. Nee, een lidmaatschap is vooral bedoeld voor de toekomst van het individu. Want wie lid is van de partij heeft het een stuk makkelijker bij sollicitaties en het wordt eenvoudiger om een goed pensioen te krijgen. Dat vinden ze in China een sociaal systeem.

Lees ook:Rijke Chinezen met twee kinderen gestraft
Lees ook:Kuomintang wint verkiezingen in Taiwan
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang
Lees ook:Eerste politieke aftasting tussen Taiwan en China
Lees ook:Beijing kiest nieuwe burgemeester

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>