Servië betaalt Donaubrug met Chinees geld

China gaat Servië geld lenen om een brug over de Donau bij Belgrado te bouwen. Van de 170 miljoen euro die Servië nodig heeft om een brug over één van Europa’s langste rivieren te bouwen, wordt 85 procent geleend van de Chinese Bank voor Export en Import. Dat schrijft BNR Nieuwsradio.

Servische en Chinese politici hebben vandaag de eerste steen gelegd en rekenen erop dat de brug, die 1,5 kilometer lang wordt, in 2014 af zal zijn. Daarna heeft Servië nog een jaar of 11 om de lening aan de Chinezen af te betalen, iets waar China 3 procent per jaar voor rekent.

Het is voor het eerst dat China geld aan een Europees land leent om de infrastructuur op orde te brengen. In Afrika en Zuid-Amerika heeft China al volop geïnvesteerd in onder meer de aanleg van wegen, bruggen en spoorrails, maar tot nu toe bleef Europa buiten schot. Wel werd een paar weken terug bekend dat China miljarden in de Griekse economie gaat investeren. Dat geld komt bijvoorbeeld ten goede van de bouw van cargoschepen en het exporteren van olijfolie.

Lees ook:China heeft nu een tunnel onder de zee
Lees ook:Langste overzeese brug ter wereld binnenkort geopend in China
Lees ook:37 doden en 29 vermisten na instorten brug
Lees ook:Chinees defensiebudget is ook in 2010 enorm
Lees ook:Mickey en Donald komen eraan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>