Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon

Je zou het misschien bijna vergeten, maar een paar maanden terug werd de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea behoorlijk opgevoerd na het zinken van marineschip de Cheonan. Bijna iedereen was ervan overtuigd dat een Noord-Koreaanse torpedo de oorzaak was, maar China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, weigerde Pyongyang van deze misdaad te beschuldigen. Na een tijd van stilte wordt er nu een nieuw hoofdstuk aan dit drama van de hoogste plank toegevoegd.

De Verenigde Staten hebben namelijk besloten Zuid-Korea openlijk te steunen in een openlijk staaltje machtsvertoon. De Amerikaanse marine gaat samen met de Zuid-Koreaanse marine vlootoefeningen houden in de wateren tussen Noord-Korea, Zuid-Korea, Japan en China.

Vooral de Amerikanen zetten dik in, door een aantal van hun meest geavanceerde schepen en vliegtuigen bij de oefening in te zetten. Officieel om te oefenen, maar het ware doel is natuurlijk Noord-Korea te laten zien dat de macht van Zuid-Korea en trouwe bondgenoot Verenigde Staten niet onderschat moet worden.

Ongetwijfeld dat men in Pyongyang niet blij is met deze vertoning, maar in Beijing hebben ze er ook weinig goede woorden voor over. Tot nu toe weigerde China een duidelijk standpunt in te nemen in de kwestie tussen de Korea’s en drong men vooral aan op een beter onderzoek naar de oorzaak van het zinken van de Cheonan.

Maar met de komst van de oefeningen laat Beijing haar tanden zien. Na een fel protest zijn de VS en Zuid-Korea gedwongen tot het verplaatsen van de oefening. De Gele Zee, die Noord-Korea van China scheidt, is door Beijing tot verboden terrein gemaakt voor de oefeningen. De oefeningen zullen daarom eerst plaatsvinden in de Japanse Zee. Zou dit dan het begin zijn van een nieuwe machtsstrijd tussen Zuid-Korea en Amerika enerzijds en Noord-Korea en China anderzijds?

Lees ook:China helemaal niet blij met Amerikaanse marineschepen
Lees ook:Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?
Lees ook:Hillary Clinton roept China op tot samenwerking
Lees ook:Kan China de oorlog nog voorkomen?
Lees ook:Zuid-Korea zoekt Chinese steun tegen Noord-Korea

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>