China helemaal niet blij met Amerikaanse marineschepen

Het afgelopen weekend zijn de VS en Zuid-Korea begonnen met marine-oefeningen. Dat doen de landen om Noord-Korea te laten zien dat ze niet onderschat moeten worden en dat ze klaar zijn voor een eventuele aanval vanuit Pyongyang. Ondertussen zitten de Chinese machthebbers knarsetandend toe te zien.

Want China is helemaal niet blij dat Amerika en Zuid-Korea gezamenlijk hun macht aan het vertonen zijn, zo vlakbij de Chinese grens. Beijing vermoedt eerder dat de spanningen hierdoor alleen nog maar verder toe zullen nemen en heeft verklaard ‘diep bezorgd’ te zijn. China verzette zich dan ook hevig toen de marinetroepen aanvankelijk van plan waren de Gele Zee als oefenterrein te gebruiken. Die beschouwt China als haar eigen zee; zeker niet de plek voor oefeningen van Amerikaanse marineschepen.

Uiteindelijk zijn de Amerikanen en Zuid-Koreanen uitgeweken naar de Japanse Zee, maar blij is China er allerminst nog mee. Het liefst zou China zien dat de Amerikaanse schepen vandaag nog uit de internationale wateren rondom China en Noord-Korea vertrekken. De marine-oefeningen komen bovendien op een moment dat het allemaal net weer wat beter ging tussen Beijing en Washington. De ruzie over de Chinese yuan is min of meer bijgelegd, er wordt even niet meer gepraat over de Dalai Lama en Hu Jintao werd onlangs zelfs nog door Barack Obama uitgenodigd later dit jaar eens langs te komen. Wordt dat dan allemaal weer om zeep geholpen?

Lees ook:Beijing verzet zich tegen Amerikaans machtsvertoon
Lees ook:Kan China de oorlog nog voorkomen?
Lees ook:China krijgt mogelijk bezoek van Kim Jong-Il
Lees ook:Zuid-Korea zoekt Chinese steun tegen Noord-Korea
Lees ook:Gaat China Noord-Korea opnieuw beschermen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>