China blijft Noord-Koreaans bewind steunen

Een grote verrassing is het uiteraard niet, het nieuws dat China de opvolging van Kim Jong-il steunt. Toch is het wel weer kenmerkend voor de nog altijd innige band tussen China en Noord-Korea. Al zakt Noord-Korea nog zo diep in het moeras weg, Beijing blijft het regime omhelzen.

Op dit moment wordt Noord-Korea nog geleid door dictator Kim Jong-il. Maar er wordt hevig gespeculeerd over zijn aftreden. De 62-jarige leider kreeg in 2008 een beroerte en worstelt sindsdien met zijn gezondheid, wat zijn aftreden nabij heeft gebracht. Althans, dat is zoals het algemeen wordt aangenomen. Want officieel wordt er uiteraard niets over Kim’s gezondheid bekendgemaakt, laat staan over een mogelijk aftreden.

Zijn opvolger schijnt echter al klaar te staan. Die luister naar de naam Kim Jong-un en is, niet geheel toevallig, één van Kim Jong-il’s zonen. Volgens de Zuid-Koreanen zijn de beide Kim’s onlangs nog naar China geweest om met de leiders van de belangrijkste bondgenoot te praten. Wat daar precies is afgesproken zal wel altijd geheim blijven, maar de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst is ervan overtuigd dat China toestemming heeft gegeven aan Kim Jong-un om Noord-Korea verder het moeras in te leiden.

Lees ook:Gaat Kim Jong-Il nu echt naar China?
Lees ook:Kim Jong-Il was in China, maar dat was niet officieel
Lees ook:China krijgt mogelijk bezoek van Kim Jong-Il
Lees ook:Forse Chinese investering in Noord-Korea
Lees ook:Noord-Korea vraagt Chinezen op WK te juichen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>