Een e-mail naar de president

Revolutionair zouden we het hier in Nederland beslist niet noemen. Maar in het grote China zijn veel zaken totaal anders dan in ons keurige, burgerlijke en democratische kikkerlandje. En dus mogen we het gerust als revolutionair bestempelen dat het sinds een paar dagen voor Chinese burgers mogelijk is een e-mail te sturen naar de leiders van het land, president Hu Jintao en premier Wen Jiabao.

Onder de naam ‘Directe lijn naar Zhongnanhai’ is het volgens NRC Handelsblad voor de Chinezen mogelijk een bericht naar Hu of Wen te sturen. De twee leiders zijn doorgaans niet benaderbaar voor de gewone man, maar daar lijkt met dit systeem enigszins verandering in te komen. Op de allereerste dag, afgelopen woensdag, kreeg Hu direct al rond de 40.000 e-mails. Of de president die allemaal zelf heeft gelezen, valt dan ook te betwijfelen.

Overigens wil de ‘Directe lijn naar Zhongnanhai’ niet zeggen dat de Chinese politiek nu openstaat voor kritiek. Inwonenden van Taiwan en Hong Kong deden al snel een poging zeer kritische e-mails naar de leiders te sturen, maar op één of andere manier kwamen net die e-mails allemaal niet aan.

Lees ook:Dodental aardbeving Qinghai stijgt naar 760
Lees ook:China en Rusland ongerust over toestand Kirgizië
Lees ook:En jawel, Balkenende gaat ook naar Shanghai Expo
Lees ook:Kan China de oorlog nog voorkomen?
Lees ook:Hu Jintao en Obama belden over hete hangijzers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>