China en Japan ruzieën nog even door

Foto: Xinhua / China Daily

De diplomatieke rel tussen China en Japan heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Want nu Japan heeft besloten de vorige week opgepakte kapitein voorlopig niet vrij te laten, begint ook premier Wen Jiabao zich met de ruzie te bemoeien. Wen dreigt met stappen als Japan niet heel snel de kapitein weer op vrije voeten laat.

De ruzie tussen China en Japan begon eerder deze maand. Een Chinese vissersboot vaarde in de buurt van de Diaoyu eilanden, een eilandengroep waarvan beide landen claimen eigenaar te zijn. De Japanse autoriteiten arresteerden de opvarenden en lieten na enkele dagen de bemanning weer vrij. Maar de kapitein moest in Japan blijven; hij wordt nog vastgehouden.

De diplomatieke rel is tekenend voor de veranderende machtsverhouding tussen Japan en China. Waar Japan jarenlang de grote economische motor was van Azië, daar heeft China die rol de afgelopen jaren overgenomen. Voor China betekent dit dat de macht groter is geworden en dat het makkelijker is om met economische sancties richting Japan te dreigen.

Overigens lijkt de ruzie op een goed einde af te stevenen. De Japanse kabinetchef Yoshito Sengoku stelt voor dat de Japanse premier Naoto Kan met Wen in gesprek gaat.

Lees ook:Japan: ‘Laat Liu Xiaobo vrij!’
Lees ook:De straat op om tegen Japan te demonstreren
Lees ook:China is boos: separatisten willen Japan bezoeken
Lees ook:China rekent dit jaar op 8 procent groei
Lees ook:China brengt nog geen licht in Korea conflict

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>