China’s één-kind-politiek blijft overeind

Alweer dertig jaar geleden stelde China het omstreden éénkindbeleid in. Dat maakt het voor veel Chinese gezinnen niet mogelijk meer dan één kind te nemen, wat al jarenlang grote sociale gevolgen heeft. Maar ondanks de grote nadelen van het omstreden beleid, heeft Beijing vandaag bekend gemaakt dat de één-kind-politiek voorlopig niet zal veranderen.

Dat de één-kind-politiek grote gevolgen heeft voor China, werd eerder dit jaar in een reportage van Al Jazeera pijnlijk duidelijk. Veel gezinnen geven nog altijd de voorkeur aan een jongen boven een meisje. Dit is vooral op het platteland het geval, ook al geldt daar vaak de uitzondering dat ouders nog een kind mogen nemen als de eerstegeborene een meisje is. Daarnaast heeft het beleid grote gevolgen voor de vergrijzing van China. De Chinese bevolking is aan het vergrijzen en met het aanhouden van deze politiek zal dat probleem voorlopig niet opgelost zijn. Kijk hieronder nog eens naar de reportage die Al Jazeera in juni maakte.

Lees ook:Dat krijg je met die één-kind-politiek
Lees ook:Beetje vreemd: een 3-jarig meisje in de wasmachine
Lees ook:Rijke Chinezen met twee kinderen gestraft
Lees ook:Lerares scheurt per ongeluk oor van leerling kapot
Lees ook:Eén is genoeg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>