China staat stil, herdenkt en rouwt vandaag

Vlaggen hangen halfstok, nieuwsites hebben een zwart kader. China rouwt vandaag om de slachtoffers van de aardbeving in Qinghai te herdenken. Het is vandaag precies een week geleden dat de provincie nabij Tibet door een aardbeving werd getroffen. Meer dan tweeduizend mensen kwamen daarbij om het leven. Voor China tijd om stil te staan.

In de hoofdstad van Qinghai, Xining, stond vanochtend om 10.00 uur lokale tijd (4.00 uur Nederlandse tijd) het leven drie minuten volledig stil. Inwoners, reddingswerkers, soldaten en passanten hielden het hoofd gebogen en zwegen om de slachtoffers te herdenken. Hetzelfde gebeurde ongeveer tweeduizend kilometer verderop, op het Tiananmen Plein in Beijing. Op de Chinese televisie was te zien hoe de politieke leiders van het land drie minuten stilte hielden.

Omdat China nog de hele dag blijft rouwen, zijn in het hele land tal van activiteiten afgelast. Bioscopen blijven vandaag dicht,  voetbalwedstrijden zijn afgelast en activiteiten in het kader van de World Expo zijn uitgesteld naar morgen of later. De Chinese televisie heeft de programmering voor vandaag aangepast. Verschillende buitenlandse zenders moesten vanochtend toezien hoe China hun uitzending blokkeerde en verving voor een zwarte achtergrond.

Het dodental van de aardbeving staat inmiddels op 2.064. 175 mensen worden nog altijd vermist en meer dan 12.000 mensen raakten gewond. Het reddingswerk gaat voorlopig door, maar het kan nog jaren duren voor de omgeving van Yushu weer een beetje doet denken aan de omgeving van voor de aardbeving.

Lees ook:Qinghai opnieuw geraakt door aardbeving
Lees ook:Twee lichte aardbevingen in Noord-China
Lees ook:Gestoorde dokter richt slachting aan op school
Lees ook:Aardbeveving China eist zeker 400 slachtoffers
Lees ook:Duizenden geëvacueerd na overstromingen Hainan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>