Meer geld voor man die 11 jaar onterecht vast zat

De Chinese man die elf jaar onterecht voor moord in de gevangenis heeft gezeten, heeft gisteren een extra schadevergoeding gekregen. Zhao Zuohai werd in 1999 veroordeeld tot een celstraf van 29 jaar voor het ombrengen van zijn buurman, maar die bleek na elf jaar plotseling nog springlevend te zijn.

Al vrij snel nadat Zhao weer op vrije voeten was, maakte de Chinese rechtbank bekend dat hij een schadevergoeding zou krijgen voor al het leed dat hem was aangedaan. Zhao kreeg een cheque ter waarde van 650.000 yuan (grofweg 65.000 euro) en de rechtbank ging er vanuit dat dat voldoende was.

Een dag later echter was Zhao van mening dat hij recht had op een hogere schadevergoeding. Immers, 11 jaar in de gevangenis zitten voor een moord die nooit is gepleegd is geen kleinigheid. Aanvankelijk leek het erop dat Zhao niet meer zou krijgen dan wat hem vlak na zijn vrijlating is toegestopt, maar gisteren kwam de rechtbank toch nog met meer geld over de brug.

Zhao heeft een extra schadevergoeding gekregen van 120.000 yuan, waarmee zijn totale vergoeding nu uitkomt op 770.000 yuan, omgerekend zo’n 77.000 euro. Volgens een broer van Zhao is de familie nu wel tevreden en gaan ze niet nog meer geld vragen.

De Chinese justitie is nog aan het uitzoeken hoe het zo vreselijk mis kon lopen met Zhao zijn zaak in 1999. Inmiddels is al bekend dat politiemensen hem een maand lang elke dag hebben gemarteld. Toen was Zhao zo ver dat hij waarschijnlijk bereid was om elke mogelijke misdaad te bekennen, waaronder dus een moord die nooit is gepleegd.

Lees ook:11 jaar onterecht vast: buurman is toch niet dood
Lees ook:Seriemoordenaar biedt zijn organen aan
Lees ook:Dodelijke aanslag op Chinese rechters
Lees ook:Doodstraf na ombrengen snurkende kamergenoot
Lees ook:Dus China, voortaan niet meer martelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>