VS: ‘laat activisten Tiananmen-protest vrij’

Amerika heeft China gisteren opgeroepen de nog vast zittende activisten van het Tiananmen-protest vrij te laten. Gisteren was het precies 21 jaar geleden dat het Tiananmen-protest in Beijing op wrede wijze door het Chinese leger werd beëindigd. Honderden kwamen daarbij om het leven, een onbekend aantal activisten werd achter slot en grendel gezet.

In een regeringsverklaring riep de Amerikaanse woordvoerder Philip Crowley China tevens op eindelijk eens verantwoording af te leggen voor het drama van 1989. Een onbekend aantal mensen is naar aanleidingen van de protesten opgesloten, verdwenen of vermoord. De Chinese regering zwijgt al sinds jaar en dag over de protesten.

Vorig jaar liet Amnesty International weten dat er naar schatting nog altijd tientallen mensen vast zitten vanwege hun aandeel in de Tiananmen-protesten. Omdat er geen statistieken worden vrijgegeven, is het exacte aantal echter niet bekend. Amnesty heeft er al meerdere malen op aangedrongen dat China een onderzoek instelt naar de gebeurtenissen en verantwoording aflegt, maar tot nu toe zonder succes.

Lees ook:21 jaar na het Tiananmen protest
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong
Lees ook:‘China legt nooit verantwoording af voor Tiananmen’
Lees ook:Tibetanen protesteren opnieuw
Lees ook:Moeders van Tiananmen-slachtoffers in protest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>