Minister Verburg: Kijk uit, MKZ in het Verre Oosten

Landbouw minister Gerda Verburg roept reizigers op voorlopig geen natuurproducten mee naar Nederland te nemen als ze terug komen uit het verre oosten. In onder meer Zuid-Korea, Mongolië, Japan en China is mond- en klauwzeer (MKZ) op grote schaal uitgebroken en het meenemen van natuurproducten (bijvoorbeeld etenswaren) zou in Nederland besmetting kunnen veroorzaken.

Volgens de minister is het daarom verstandig dat terugkerende toeristen extra alert zijn op wat ze allemaal mee terug nemen uit Azië, aldus een bericht van het ANP. Bij de douane op Schiphol wordt al strenger gecontroleerd, maar de beste oplossing om de besmettelijke dierziekte tegen te gaan is de natuurproducten gewoon niet mee naar huis te nemen.

Vooral Japan is hard geraakt door de uitbraak van MKZ. De minister Naoto Kan spreekt inmiddels van een ‘nationale crisis’ en zegt al het mogelijke te doen om verdere besmetting te voorkomen. De besmetting grijpt sinds april snel om zich heen en was voor de Japanse regering aanleiding om al meer dan 200.000 dieren af te maken.

Ook China raakt steeds meer in de ban van de dierziekte. Het land heeft al sinds een paar maanden last van het MKZ virus en de ziekte heeft zich inmiddels over het hele land verspreidt. In de maand mei koste MKZ aan 186 Chinezen het leven, 11 meer dan de maand ervoor. Het Chinese Ministerie van Gezondheid heeft de lokale autoriteiten opgeroepen de verspreiding van het virus strenger in de gaten te houden.

Lees ook:Welkom met HIV
Lees ook:Hiv-dragers mogen China weer in
Lees ook:China is boos: separatisten willen Japan bezoeken
Lees ook:Ontevreden Chinees vergiftigde dumplings
Lees ook:China en Japan ruzieën nog even door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>