‘Het waren hardcore terroristen uit Xinjiang’

Gisteren las je hier dat de Chinese politie zo dapper is geweest een groep ‘terroristen’ aan te houden. Vandaag maakte China bekend dat het om tien ‘hardcore terroristen’ uit Xinjiang gaat, de regio in het westen van China waar de Oeigoeren wonen. Veel Oeigoeren voelen zich gediscrimineerd en willen meer autonomie, maar daar wil Beijing al jaren niets van weten.

Volgens de Chinese autoriteiten waren de tien arrestanten gelinkt aan de East Turkestan Islamic Movement, ook wel bekend als de ETIM. Volgens het Chinese ministerie van Veiligheid was de ETIM het brein achter verschillende aanslagen die in de aanloop van de Olympische Spelen in 2008 werden gepleegd. Ook zouden ze plannen hebben voor nieuwe aanslagen en bezig zijn met het maken van bommen.

Hoewel de autoriteiten zelf overtuigd zijn van hun grote vangst, hebben mensenrechtenorganisaties hun twijfels over deze gang van zaken. Ze pleiten voor meer openheid over de zaak. Nicholas Bequelin van Human Rights Watch noemt het ‘moeilijk om vertrouwen te hebben’ in de woorden van de regering. Volgens hem wordt politiek activisme door China te snel aan terrorisme gelinkt. Daar zou Nicholas heel goed gelijk in kunnen hebben. Helaas hoeven we niet te verwachten dat China zich veel van deze woorden aan zal trekken.

Lees ook:China: “Grote terroristische organisatie blootgelegd”
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang
Lees ook:Een jaar na 5 juli: Urumqi is een stad van angst
Lees ook:Aanslag op Chinees belastingkantoor eist levens
Lees ook:China verwacht opnieuw problemen in Xinjiang

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>