China geeft Amerikaan celstraf wegens spionage

Een Chinese rechtbank heeft de Amerikaanse geoloog Xue Feng een celstraf opgelegd van acht jaar. Dat deed de rechtbank omdat de 44-jarige Xue zich schuldig zou hebben gemaakt aan spionage.

De in China geboren Xue werd in 2007 gearresteerd omdat hij had bemiddeld in de verkoop van een database over de Chinese olie-industrie. Die had hij namelijk verkocht aan zijn Amerikaanse werkgever IHS Energy. Volgens de Chinese rechtbank bevat de database staatsgeheimen. De Dui Hua stichting, die zich inzet voor de rechten van Chinese gevangen, beweert echter dat de database pas na de verkoop tot staatsgeheim werd verklaard.

De Amerikaanse ambassade in China heeft laten weten ‘ontzet’ te zijn over de opgelegde celstraf. De ambassade heeft China verzocht de geoloog om humanitaire redenen vrij te laten en uit te wijzen. De geoloog moet ook nog eens een boete betalen van 200.000 yuan, omgerekend een ruime 23.000 euro.

Lees ook:Meer geld voor man die 11 jaar onterecht vast zat
Lees ook:15 jaar cel voor kritische Oeigoerse journalist
Lees ook:Vijf jaar cel na publicatie Dalai Lama artikel
Lees ook:‘Dissident’ Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede
Lees ook:Doodstraf na ombrengen snurkende kamergenoot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>