China groeit en krijgt vergrijzingsprobleem

De Chinese bevolking groeit nog altijd. Over vijf jaar, in 2015, telt China 1,4 miljard inwoners, tegen het einde van 2008 waren dat er nog 1,32 miljard. Veel Chinezen zullen bovendien in 2015 ouder dan 60 zijn. Want niet alleen Nederland ziet een vergrijzing van de bevolking, ook in het verre oosten speelt dit probleem.

Het vergrijzingsprobleem is in de cijfers duidelijk terug te zien. Sinds 2006 passeren elk jaar rond de 4,8 miljoen Chinezen de 60-jarige leeftijd, maar vanaf 2015 zal dat met 8 miljoen bijna het dubbele zijn. Ondertussen wordt de groep die tussen de 15 en de 59 is – en dus geld moet verdienen – vanaf 2015 steeds kleiner, wat onder meer het gevolg is van het in 1979 ingevoerde één-kind-beleid.

Verder is de verwachting dat de grote trek van het platteland naar de steden de komende jaren beslist door zal gaan. Sterker nog, in 2015 zullen naar verwachting 700 miljoen Chinezen in de stad wonen. Dat is dus de helft van de bevolking. Overigens is dat niet helemaal nieuws meer. Een paar maanden terug voorspelde een Chinese denktank al dat er binnen nu en dertig jaar nog 400 miljoen Chinezen op het platteland wonen, omgerekend zo’n 30 procent.

Vermoedelijk zal China er over vijf jaar dus heel anders uitzien dan nu het geval is. De steden zullen nog groter worden, het platteland zal langzaam steeds leger raken. Over tien of twintig jaar is China weer anders en zijn er nog meer Chinezen. Want ondanks het één-kind-beleid verwacht de overheid dat de bevolking in 2033 op 1,5 miljard staat.

Maar de vraag is vooral: wat gaat de Chinese overheid met al deze gegevens doen? Een afname van de beroepsbevolking en een toename van de gepensioneerde bevolking kan volgens mij niet gunstig zijn voor de economie. En wat als het platteland over dertig jaar leeg is? Wie moet dan nog de rijst verbouwen, het graan en het suikerriet?

Lees ook:Dat krijg je met die één-kind-politiek
Lees ook:China’s één-kind-politiek blijft overeind
Lees ook:Verdwijnt de Chinese boer? Hopelijk niet
Lees ook:Rijke Chinezen met twee kinderen gestraft
Lees ook:Eindelijk ziek kunnen worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>