China gaat criteria voor executies aanpassen

Al sinds jaren is China het land waar jaarlijks het hoogste aantal executies worden uitgevoerd. Kritiek vanuit andere landen en internationale organisaties liet Beijing tot nu onberoerd. Maar vandaag maakte China plotseling bekend dat de criteria voor de doodstraf worden aangepast, en dat in positieve zin.

Een belangrijke wijziging in het beleid is dat de doodstraf straks niet meer kan worden opgelegd aan een verdachte die ouder is dan 70 jaar. Maar minstens zo belangrijk is het voornemen om het aantal strafbare feiten waarvoor je in China nu nog de doodstraf kan krijgen, terug te brengen. Op dit moment zijn er nog 68 feiten waarvoor een Chinese rechter iemand kan laten executeren. Daaronder zijn echter 44 niet-gewelddadige feiten, zoals fraude en corruptie.

De Chinese criminaliteitsprofessor Chu Huaizhi zei in de China Daily dat het hanteren van zoveel feiten waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd ‘niet meer in lijn is met de internationale standaard’. Daarnaast gaf hij toe dat de doodstraf ‘niet in alle gevallen helpt bij het voorkomen van criminaliteit’.

Deze omslag in het Chinese strafrechtsysteem is een opvallende. Vooral omdat China al jaren koploper is in het opleggen van het hoogste aantal doodstraffen per jaar. Amnesty International schatte eerder dat er in 2008 1.718 Chinezen zijn geëxecuteerd. Omdat de Chinese autoriteiten weigerden cijfers te geven over het aantal executies in 2009, schatte de mensenrechtenorganisatie dat er vorig jaar duizenden Chinezen op basis van één van de 68 feiten zijn omgebracht.

Lees ook:Het grote staatsgeheim: de doodstraf in China
Lees ook:Meer dan 45 miljoen Chinezen wonen buiten China
Lees ook:Doodstraf na ombrengen snurkende kamergenoot
Lees ook:Executie voor Japanse drugssmokkel naar China
Lees ook:Chinese oplichtster ter dood veroordeeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>