Werken kost elke dag aan 187 arbeiders het leven

Dat werken in China een stuk minder veilig is dan in Europa hoeft geen verrassing meer te zijn. Het verkeer, de industrie, de bouw en de mijnen eisen elk jaar duizenden levens. Maar het lijkt allemaal iets beter te gaan. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er namelijk 33.876 Chinezen op hun werk omgekomen. Dat zijn er 4.174 minder dan in het eerste halfjaar van 2009.

Natuurlijk is 33.876 arbeidsdoden in zes maanden tijd absurd hoog. Omgerekend zijn dat 187 doden per dag. Het cijfer geeft dan ook vooral aan dat China nog een lange weg heeft te gaan als het gaat om het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Veiligheidsvoorschriften worden bijvoorbeeld vaak niet nageleefd en het onderhouden van mijnen, machines en vrachtwagens blijft er vaak ook maar bij.

Ook de Chinese regering ziet in dat het tijd is om iets te veranderen. “Hoewel het aantal doden al jaren daalt, blijft de situatie ernstig”, aldus de officiële verklaring. Hoog tijd dus voor nieuwe actie. De Chinese regering belooft daarom dat de veiligheid op de werkplekken zal worden verbeterd, vooral in de mijnen, het transport en de industrie. Nu maar hopen dat China daar niet al te lang mee wacht. Want ruim 33.000 arbeidsdoden in een half jaar? Zelfs voor een land met 1,3 miljard inwoners is dat absurd veel.

Lees ook:Dodelijke Chinese mijnen een beetje veiliger
Lees ook:China gooit gevaarlijke mijnen dicht
Lees ook:Chinese arbeidsregels vaak nog niet nageleefd
Lees ook:China wil het leven van de arbeider veiliger maken
Lees ook:Tien doden na gasexplosie in kolenmijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>