Al dat afval brengt China behoorlijk in gevaar

Wat te doen met afval, als er geen vuilnisman komt, mannen van de gemeente het niet meenemen en eigenlijk niemand weet wat je er wel mee moet doen? Dan kies je voor de meest makkelijke oplossing: je gooit het in de rivier. En dat is ook precies wat zo’n 150 miljoen Chinezen elke dag doen. Het gevolg? Ze brengen de Drieklovendam in gevaar.

Want juist nu is de Drieklovendam van groot belang voor een groot deel van China. De dam zorgt er namelijk voor dat een groot deel van de Yangtze niet overstroomt. Maar al dat water brengt nog meer afval met zich mee. Per dag wordt er drieduizend kilo afval bij de dam uit het water gehaald. Er komt zoveel troep bij de Drieklovendam te liggen dat ingenieurs zich beginnen af te vragen of de dam dat wel kan houden.

De beste oplossing is natuurlijk ervoor te zorgen dat de mensen stoppen met het in de rivier gooien van afval. Maar dat is tegelijkertijd een oplossing die veel tijd en veel geld kost. Want waar moet je dan naartoe met al die rotzooi? Misschien toch maar eens een vuilniswagen op pad sturen? Of wellicht moeten deze Chinezen eens een kijkje nemen bij hun landgenoten. Die weten wel wat ze met afval moeten doen.

Lees ook:Scheuren in en bij de grootste dam ter wereld
Lees ook:Groot probleem: zes maanden zonder regen
Lees ook:Computers dumpen wordt groot Chinees probleem
Lees ook:Afvalbergen bestrijd je met een deodorantkanon
Lees ook:Yangtze geen afvaldumpplaats voor studenten

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Al dat afval brengt China behoorlijk in gevaar

 1. Inge Wolfs

  Dit afval waar je over schrijft, is toch niet het dagelijks afval dat de mensen in de rivier gooien? Ik heb gelezen dat er zoveel afval bij die dam terecht komt, door alle overstromingen die er in de afgelopen tijd zijn gebeurd. Alles wordt meegevoerd en eindigt dan bij zo’n dam.

    /   Reply  / 
  1. Ate Auteur

   Het heeft inderdaad met de overstromingen te maken. Daardoor komt er nog meer afval bij de dam terecht, maar zoals uit de video ook wel blijkt: het afval wordt door de mensen in het water gegooid. Elke dag weer.

     /   Reply  / 
   1. Inge Wolfs

    oke, bedankt. Die paar keer dat we in China waren, zagen we veel straatvegers. Maar blijkbaar is er niet overal voorzien in vuilophaaldiensten. We zagen ook inderdaad overal afval liggen, langs de weg in de goot of gewoon omgeploegd in de aarde.

      /   Reply  / 
    1. Ate Auteur

     Het afval ophalen is niet overal in China gelijk. In grote steden in het oosten en noordoosten zie je inderdaad veel straatvegers, maar meer in het midden van China is dat heel anders. De mensen zijn er armer, de voorzieningen zijn er slechter en de ontwikkeling die andere delen van China wel hebben doorgemaakt zijn daar nog niet aan de orde geweest.

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>