‘China legt nooit verantwoording af voor Tiananmen’

China zal nooit verantwoording afleggen voor de gebeurtenissen op en na 4 juni 1989. Dat antwoordt 75 procent van de stemmers op de vraag ‘Zal de Chinese regering ooit zover komen dat ze verantwoording aflegt voor de gebeurtenissen op en na 4 juni 1989?’. 48 procent denkt dat Beijing dit niet doet omdat het een voedingsbodem voor nieuwe onrust zou kunnen zijn, 27 procent denkt dat de regering erop rekent dat iedereen het drama over een paar jaar is vergeten.

Op de avond van 4 juni 1989 greep het Chinese leger keihard in om een al wekenlang durend studentenprotest te beëindigen. Chinese studenten, maar ook veel niet-studenten, waren massaal naar het Tiananmen-plein (ook bekend als het Plein van de Hemelse Vrede) in Beijing gekomen om politieke hervormingen te eisen.

Tot het ingrijpen van het Chinese leger verliep het protest vreedzaam. Op 4 juni echter besloot de regering dat het lang genoeg had geduurd. Honderden militairen werden naar het plein gestuurd en beëindigden de protesten op brute en gewelddadige wijze. Het aantal doden is altijd onduidelijk gebleven, maar wordt door mensenrechtenorganisaties geschat op enkele duizenden. De Chinese regering weigert al meer dan twintig jaar om verantwoording voor de actie af te leggen en in China mogen alleen de inwoners van Hong Kong het drama herdenken, al werd die herdenking dit jaar door de politie afgebroken.

Uit de poll op dit blog blijkt duidelijk dat een overgrote meerderheid van de bezoekers niet verwacht dat de Chinese regering ooit tot bezinning komt en iets als excuses aan zal bieden. Slechts één op de vier bezoekers verwacht dat China dit wel zal doen, al denkt de meerderheid daarvan dat daar nog vele decennia overheen zullen gaan. In totaal hebben 56 mensen hun stem uitgebracht.

Lees ook:21 jaar na het Tiananmen protest
Lees ook:VS: ‘laat activisten Tiananmen-protest vrij’
Lees ook:Herdenking Tiananmenmoorden ’89 zet China op scherp.
Lees ook:China en India leiden de economische groei
Lees ook:Geen Tiananmen herdenking voor Hong Kong

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>