Uitstekend gedaan China, die Winterspelen

De Olympische Winterspelen in Vancouver zijn weer achter de rug. Voor Nederland viel het resultaat op sommige momenten een beetje tegen, maar voor China was het een Olympische editie om met grote tevredenheid op terug te kijken. Elf medailles en een achtste plek op de Olympische medaillespiegel. Een hele verbetering ten opzichte van het resultaat in 2006, toen China vooral met brons en zilver naar huis ging en als 14e eindigde op de ranglijst.

Het waren vooral de spelen van Wang Meng. De vierentwintigjarige shorttrackster won in 2006 al een gouden, zilveren en bronzen medaille. Dit keer gaat Wang met drie gouden medailles terug naar China. De vijfhonderd meter shorttrack, de duizend meter en na de diskwalificatie van Zuid-Korea ook nog de drieduizend meter shorttrack met het landenteam. De gouden medaille voor de vijftienhonderd meter shorttrack liet Wang over voor landgenote Zhou Yang.

Goud was er eveneens voor het kunstschaatsende duo Zhao Hongbo en Sheh Xue. En bij diezelfde discipline lag er een zilveren medaille klaar voor Tong Jian en Pang Qing. Zilver is tevens de kleur die Li Nina mee naar huis neemt voor haar skiprestaties op de Cypress Mountain, waarbij ze het podium deelde met Guo Xinxin, want die kreeg brons. Tot slot neemt China ook nog een bronzen plaat mee bij het schaatsen (vijfhonderd meter dames – Wang Beixing) en kreeg het vrouwenteam brons bij het altijd spannende curling.

Elf medailles dus voor China en vooral veel Chinese vrouwen die medailles wonnen. Waar waren de Chinese mannen tijdens de winterspelen? Net als in 2006 moesten ze onder doen voor de vrouwen. Zeven medailles op de individuele sporten gingen toen naar Chinese dames, slechts twee gingen er naar de heren. In Vancouver werd het verschil nog groter. Alleen freestyle-skiër Liu Zhongqing wist een bronzen medaille te verdienen. Dat is dus één medaille voor de mannen en acht voor de vrouwen. Een behoorlijk verschil. Willen de Chinese mannen in 2014 een beetje in de buurt komen van hun vrouwelijke landgenoten, dan moet er nog heel hard getraind worden. Want reken maar dat die vrouwelijke shorttracksters in Rusland opnieuw hoog zullen eindigen.

Lees ook:China moet Olympische medaille inleveren
Lees ook:20 Vietnamese bruiden doen grote verdwijntruc
Lees ook:Zilveren Beer voor Chinees drama Tuan Yuan
Lees ook:Chinezen vaak niet blij met huwelijk en seksleven
Lees ook:Chinese film winnaar op filmfestival Berlijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>