WK Voetbal: Chinezen wel blij met Vuvuzela

Vanavond speelt Nederland de derde WK wedstrijd tegen Kameroen. Hoewel het nog even afwachten is of Oranje opnieuw weet te winnen, is in ieder geval één ding zeker: de vuvuzela’s zullen opnieuw ver boven alle andere stadiongeluiden uitkomen. En hoewel lang niet iedereen daar blij van wordt, is er in ieder geval één land dat het succes van de plastic toeter wel toejuicht: China.

Want hoewel je misschien zou verwachten dat de vuvuzela zo’n typisch Afrikaans voetbalproduct is, worden de meeste vuvuzela’s duizenden kilometers verderop gemaakt. Die komen namelijk gewoon massaal uit fabrieken in China. In het verre oosten worden per dag tienduizenden plastic toeters gemaakt, die vervolgens naar Zuid-Afrika verscheept worden. Dus niets geen typisch Zuid-Afrikaans product waar Afrikaanse arbeiders een paar centen mee verdienen, gewoon ‘made in China’.

De vuvuzela is trouwens niet het enige WK product dat door Chinezen wordt gemaakt. Ook de opdracht voor het maken van duizenden mascottes, de zogenaamde Zakumi, is door de Fifa bij een Chinese fabriek neergelegd. Een paar maanden terug kwam het nieuws nog in de wereld dat de Zakumi is gemaakt onder omstandigheden die nog het meest doen denken aan slavernij, maar dat deed de almachtige voetbalbond niet besluiten ook maar iets aan de productieomstandigheden te verbeteren.

Lees ook:Weg met Chinese plastic zakjes
Lees ook:In China is recyclen big business
Lees ook:Slavernij in Shanghai bij productie WK mascotte
Lees ook:Lekker, stroopwafels bij de Chinese thee
Lees ook:Chinese boeren geteisterd door wilde zwijnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>