Succes Nederlands elftal in Chinese media

Normaal gesproken is er in de Chinese media geen aandacht voor gebeurtenissen in Nederland. Ons land is simpelweg te klein en te ver weg om voor de meeste Chinezen ook maar een beetje interessant te zijn. Maar nu Nederland in finale staat van het WK voetbal, is er ook in de Chinese kranten volop aandacht voor Oranje.

China kent verschillende Engelstalige kranten en websites. Eén daarvan is de Beijing Global Times. De krant vertelt in een degelijk bericht dat Oranje Uruguay met 3-2 heeft verslagen. Uruguay verdedigde een beetje klungelig, schrijft Beijing Global Times, de Ferenoord (en dus niet Feyenoord) verdediger Giovanni van Bronckhorst scoorde met een kanonschot en Martin Caceres ging wel heel theatraal liggen toen Wesley Sneijder hem een tikje gaf.

Uitbundiger is het artikel dat in de Shanghai Daily staat. Volgens deze krant werden twee van de mooiste doelpunten van het toernooi in deze wedstrijd gemaakt. Eerst de magistrale goal van Van Bronckhorst, later het schot van Uruguay speler Diego Forlan. “De Nederlandse spelers sprongen na het eindsignaal van blijdschap in de lucht en omhelsden elkaar. De verzamelde in het oranje geklede fans deden hetzelfde. Sommigen van hen droegen klompen.” Toch mooi, de vermelding van de klompen.

De China Daily tenslotte schrijft dat Uruguay Nederland in de laatste minuten nog behoorlijk liet zweten. Deze krant schrijft verder dat het Nederlandse elftal lange tijd het aanwezige voetbaltalent niet heeft benut, maar dat het bij dit toernooi dan toch echt de juiste ‘touch’ heeft gevonden. “Een half uur na de wedstrijd waren duizend Oranje fans nog steeds in het stadion. Ze zongen Nederlandse liedjes, zwaaiden met vlaggen en maakten eendrachtige buigingen. Even later kwam het elftal terug om mee te delen in de feestvreugde.”

De Chinezen zullen wel gedacht hebben: niet alleen China is voetbalgek, die Nederlanders kunnen er ook wat van. Groot verschil is natuurlijk dat het kleine Nederland zondag in de finale staat en dat het enorme China zich niet eens wist te kwalificeren.

Lees ook:WK Voetbal: China verwacht Spaanse overwinning
Lees ook:Shanghai Expo was gister een beetje van Nederland
Lees ook:Chinese waterpolosters verslaan olympisch kampioen
Lees ook:Ook in Shanghai wordt Michael Jackson herdacht
Lees ook:Global Peace Index: China vredelievender dan VS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>