Is dat wel verstandig, zo’n WK voetbal in China?

Als Zuid-Afrika het WK voetbal kan organiseren, en Brazilië over vier jaar gastland is, waarom organiseert China het WK dan niet over zestien jaar, in 2026? Dat moet ongeveer de gedachte zijn geweest van Wei Di, voorzitter van de Chinese voetbalbond. Gisteren maakte Wei bekend dat China zich kandidaat gaat stellen als gastland in 2026.

Het voordeel van China als gastland van het grootste voetbaltoernooi is dat China in de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan met grote evenementen. In 2008 kwamen de Olympische Spelen naar Beijing toe, dit jaar ontvangt Shanghai miljoenen bezoekers in verband met de World Expo en laten we niet vergeten dat Guangzhou in november de Asian Games houdt, de Aziatische variant op de Olympische Spelen.

Tegelijkertijd kleven er een paar behoorlijke nadelen aan een WK in China. Want hoewel het land talloze voetbalfans kent, staat China niet bepaald bekend om haar voetbalprestaties. De Chinezen wisten zich alleen in 2002 te kwalificeren en mochten toen na de eerste ronde al weer naar huis.

Daarnaast heeft het voetbal in China behoorlijk schade opgelopen door de omkoopschandalen. Chinese voetbalclubs werden uit de competitie gezet omdat ze spelers van andere wedstrijden en scheidsrechters omkochten. Daarnaast kwam begin dit jaar het nieuws de wereld in dat Chinese voetballers een plekje in het nationaal elftal kunnen kopen, ongeacht of ze nou goed of slecht presteerden. Ook de recente gokschandalen moeten niet worden uitgepoetst.

Het laatste, en tegelijkertijd het belangrijkste, nadeel is dat grote evenementen in China vaak ten koste gaan van de lokale bevolking. In Beijing werden 1,25 miljoen mensen hun huis uitgezet omdat ze plaats moesten maken voor de Olympische Spelen. Hetzelfde gebeurde in Shanghai met de World Expo. Om plaats te maken voor het evenement, deden zelfs de meest voor zich sprekende mensenrechten er niet toe.

De FIFA zou er goed aan doen de voor- en nadelen van een WK in China goed tegen elkaar af te wegen. China is ongetwijfeld bereid diep in de buidel te tasten om dit voetbalevenement naar zich toe te halen, maar welke prijs wordt daar werkelijk voor betaald? En wie wordt er uiteindelijk gelukkig van dit wereldkampioenschap: is het de FIFA zelf, de Chinese regering of de gewone Chinees die in Shanghai woont en straks ruimte moet maken, omdat het Hongkou Football Stadium toch niet groot genoeg is?

Lees ook:World Expo in Shanghai spectaculair geopend
Lees ook:Is China wel klaar voor de World Expo?
Lees ook:Máxima en Willem-Alexander naar Shanghai Expo
Lees ook:Een zeemeermin in Shanghai
Lees ook:World Expo: 70 miljoen bezoekers is nog ver weg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>