China gaat beleid Xinjiang en Tibet aanscherpen

De Chinese regering is van plan het ontwikkelingsbeleid in de provincies Xinjiang en Tibet dit jaar verder aan te scherpen. Dat heeft premier Wen Jiabao vandaag bekend gemaakt op het parlementaire congres in Beijing. Beide provincies zijn autonoom en zorgen al jaren voor grote spanningen in China.

In zijn toespraak voor het parlement zei Wen Jiabao dat hij nieuw beleid wil implementeren om de regio’s sociaal en economisch te ontwikkelen. Het ontwikkelingsbeleid zou bovendien niet alleen voor Xinjiang en Tibet gelden, maar ook voor andere provincies waar grote groepen Tibetanen wonen, zoals Sichuan, Yunnan, Gansu en Qinghai. De premier liet zich echter niet uit over de inhoud van de plannen of over de manier waarop de nieuwe plannen moeten worden uitgevoerd.

Zowel Xinjiang als Tibet leveren de Chinese regering al heel wat jaren kopzorgen op. Beide regio’s willen de onafhankelijkheid terug die ze hadden voor ze door China werden ingelijfd. Voor beide regio’s geldt echter dat er in de loop der jaren steeds meer Chinezen naar de provincies verhuisden en de ijzeren hand van Beijing steeds machtiger werd, voornamelijk omdat beide regio’s belangrijke bodemschatten hebben, waaronder aardolie, aardgas, koper, ijzer en zink.

Door deze ‘Chinese overname’ kwam de oorspronkelijke bevolking (de Oeigoeren in Xinjiang en de Tibetanen in Tibet) steeds meer onder druk kwam te staan. Dit leidde in de afgelopen jaren verschillende keren tot heftige rellen. Twee jaar geleden kregen Tibetanen het aan de stok met het Chinese leger en vorig jaar vielen er veel doden toen Oeigoeren en Chinezen slaags raakten. Het nieuwe beleid zal de nog immer aanwezige onrust vermoedelijk weinig goeds doen.

Lees ook:Ondanks blokkade, twittert Dalai Lama met Chinezen
Lees ook:Tibet ziet sterke groei toerisme
Lees ook:De dalai lama in beeld
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang
Lees ook:Inwoners van Xinjiang: u mag weer e-mailen

1 Reacties // Reageer

One thought on “China gaat beleid Xinjiang en Tibet aanscherpen

  1. De Smet Guy

    Goeden dag,Ik wou effekes kwijt dat enkele tijd geleden we onder Spaans bewind stonden.Hebben we niet halfweg Frankrijk (Poitiers)de Moren gehad.Hadden wij Europeanen niet een aantal gebieden in Noord-Amerika.Of moeten we het gaan zoeken bij die mensen die China graag in stukskes willen zien vallen (zorgvuldig voorbereid en gepland)zoals Joegoslavië , Sovjet-Unie enz….Zoals enkele pogingen in het Midden-Oosten.Als het zo is , stel ik nu voor om een “Coup” voor te bereiden om de Verenigde Staten van Amerika met dezelfde munt te betalen en er dus voor te zorgen dat OOk daar het in stukskens valt.Goed hé!Laat men met die kinderspellekens ophouden.Of zijn de europese media zinnens die manoeuvers van de CIA blijven te herhalen omdat ze niet instaat zelfstandig na te denken.Groetjes,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>