10 maart: de Tibetaanse Opstandsdag

Vandaag, 10 maart 2009, is het precies 51 jaar geleden dat het Tibetaanse volk in opstand kwam tegen de onderdrukking van de Chinese regering. De opstand koste destijds, in 1959, aan duizenden Tibetanen het leven (schattingen lopen uiteen van 1.000 tot 10.000) en zorgde er tevens voor dat Tibet’s geestelijke leider, de Dalai Lama, Tibet ontvluchtte. Sinds jaren staat 10 maart te boek als de jaarlijkse Tibetaanse Opstandsdag.

Twee jaar geleden liep deze herdenkingsdag in Tibet behoorlijk uit de hand. Wat toen begon met enkele demonstraties mondde uit in zware confrontaties tussen Tibetanen en het Chinese leger, die volgens de Chinese regering het leven kostte aan 19 mensen, maar waarbij volgens Amnesty International 79 tot 140 slachtoffers vielen. Om dergelijke onlusten dit jaar te voorkomen, heeft de Chinese regering gisteren huiszoekingen gedaan in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en 442 mensen opgepakt. Daarnaast patrouilleren Chinese militairen deze dagen volop door de straten van Tibet.

De arm van Beijing mag dan wel lang genoeg zijn om demonstraties in Tibet zelf te onderdrukken, in overige landen wordt deze dagen volop gedemonstreerd. In Londen was het afgelopen weekend al een demonstratie en vandaag begint om 14.00 uur een herdenking in Den Haag, georganiseerd door de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland, de Tibet Support Groep en de International Campaign for Tibet. Het volledige programma van deze herdenking vind je hier. Voor wie graag meer wil weten over de Tibetaanse Opstandsdag, nieuwszender Al Jazeera maakte vorig jaar een mooie reportage:

Lees ook:‘Chinees leger martelde bij demonstraties Tibet’
Lees ook:Tibetanen protesteren opnieuw
Lees ook:Ook in Shanghai wordt Michael Jackson herdacht
Lees ook:Rellen in Tibet
Lees ook:Tibetanen treffen Chinees leger bij sit-in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>