Dalai Lama wil weer even terug naar China

De Dalai Lama wil graag een bezoek brengen aan Qinghai, de Chinese provincie die afgelopen woensdag door een aardbeving werd getroffen en waar veel Tibetanen wonen. Dat is opvallend, want de spirituele leider van Tibet woont al sinds 1959 in India en heeft sindsdien geen voet meer gezet op Chinese grond. Door de Chinese regering wordt de Dalai Lama al decennia als een gevaarlijke dissident beschouwt.

De Dalai Lama wil vooral naar het rampgebied om de mensen daar steun te bieden. Vanuit de Indiase stad Dharamsala liet de leider van Tibet weten dat hij het jammer vindt dat de afstand tussen hem en de door de aardbeving getroffen mensen zo groot is. “Ik ben nu niet in staat om de direct getroffenen troost te bieden, maar ik wil dat ze weten dat ik voor hen bid”, zei de Dalai Lama tegen journalisten.

Of Beijing de spirituele leider van Tibet toestemming gaat geven het rampgebied te bezoeken is echter nog maar de vraag. Volgens persbureau AFP heeft hij hetzelfde verzoek ingediend na de aardbeving in Sichuan in 2008, maar toen gaf de Chinese overheid geen toestemming. Ruim een jaar later, in augustus 2009, kreeg de Dalai Lama wel toestemming van de regering van Taiwan om naar het eiland af te reizen toen het door een tyfoon was getroffen. Maar het beleid van de Chinese regering is op veel punten minder vrij dan dat van de regering in Taiwan.

Lees ook:Dalai Lama zingend onthaald in Washington
Lees ook:Een goed gesprek met de Dalai Lama
Lees ook:Ondanks blokkade, twittert Dalai Lama met Chinezen
Lees ook:Dalai Lama ontmoet Obama en de Amerikaanse pers
Lees ook:Dalai Lama mag Obama niet ontmoeten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>