China wil geen Tibetaanse hulp meer na aardbeving

De Chinese autoriteiten hebben de Tibetaanse monniken gevraagd het rampgebied van de aardbeving in Qinghai te verlaten. Toen de aardbeving vorige week in deze Chinese provincie plaatsvond, kwam een grote groep Tibetanen naar het rampgebied toe om de slachtoffers te helpen. Aanvankelijk werd die hulp geaccepteerd, maar China denkt het nu zonder deze mensen wel aan te kunnen.

Volgens een officieel statement, dat The Associated Press ontving, is nu het moment aangebroken dat alleen gespecialiseerd personeel nog iets kan betekenen. “Het werk wordt alleen maar moeilijker wanneer er veel onprofessioneel personeel in het rampgebied rondloopt”, aldus het statement. Desondanks erkent de overheid wel dat de monniken een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het reddingswerk.

Dat de Tibetanen vorige week zo massaal naar het rampgebied kwamen heeft alles te maken met de ligging van Qinghai. De provincie grenst direct aan Tibet en een ruime meerderheid van de inwoners van Qinghai is Tibetaans. Volgens verschillende media stalen de monniken vorige week de show bij het reddingswerk en dat is uiteraard niet een beeld geweest dat de overheid graag wilde zien. Die wilde juist dat de wereld zou zien dat Qinghai een Chinese provincie is en dat China alles doet om de mensen te redden. Monniken uit Tibet zouden dat beeld alleen maar verstoren.

Ondertussen is het dodental de afgelopen dagen opgelopen naar 2.187. Omdat er nog altijd mensen onder het puin liggen, is de verwachting dat dit cijfer in de komende weken nog verder op zal lopen. Volgens NOS correspondente Joan Veldkamp zouden er nog wel eens duizend doden bij kunnen komen. Luister ook eens naar wat Joan te vertellen heeft over de monniken die niet meer mogen helpen:

Lees ook:Aardbeving Qinghai: al meer dan 1.100 doden
Lees ook:Dodental aardbeving Qinghai naar 1.706
Lees ook:25 doden na overstroming in Qinghai
Lees ook:Dalai Lama wil weer even terug naar China
Lees ook:Tijger nu echt bijna uitgestorven

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “China wil geen Tibetaanse hulp meer na aardbeving

 1. Georges Timmermans

  Is de site chinees gezind?
  terwijl alle media zeggen dat de slachoffers in het Tibet

    /   Reply  / 
 2. Georges Timmermans

  gebied liggen. en praktisch alle sites spreken over 98% Tibetaans , behalve hier 90%
  de Chinese soldaten, hebben amper iets gedaan. ze spreken ook de taal niet. en konden tevens niet tegen deze hoogte (3600m)
  de monniken die al het werk deden mogen zich niet laten zien, of ze worden neergeknald zonder voorafgande verwittiging.
  een chinese vlag naast de slachtoffers staan zwaaien, is een klap in het gezicht van deze mensen. en nog erger dat hu jintao de fake boy die china als panchen lama gekozen hebben de plaats zou bezoeken. geen enkele Tibetaan die daar zit op te wachten.
  Chinese soldaten zijn met welgeteld 1 grijper daar (te laat) aangekomen. terwijl we in het westen de desinformatie van de Chinese media aanklagen, doet dit me weeral pijn, ik dacht dat nederlanders de Dalai lama graag hadden?
  en de provincie heet Kham. door china bezet Tibetaans grondgebied.
  het is dus een Tibet quake, in Tibet, met Tibetaanse slachtoffers, en Tibetaanse hulp

    /   Reply  / 
 3. Ate Auteur

  Hallo George,
  Dank voor je uitgebreide reactie. Om op je vraag te reageren of deze site Chinees gezind is of Tibetaans gezind is: het is niet mijn doel bij dit onderwerp een standpunt in te nemen over de Tibetaanse kwestie. Ik probeer slechts zo volledig en objectief mogelijk te berichten over de aardbeving. Dat is behoorlijk lastig, want media spreken elkaar tegen en het is moeilijk te bepalen wat de waarheid nou eigenlijk is. Omdat ik zelf op dit moment niet in Tibet, Qinghai, Kham of hoe je het maar wilt noemen zit, wordt dat er niet eenvoudiger op.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>