Vijf jaar cel na publicatie Dalai Lama artikel

De Chinese milieudeskundige Rinchen Samdrup is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Hij kreeg de straf omdat er op zijn website een artikel over de Dalai Lama was gepubliceerd. Volgens een Chinese rechtbank zette hij daarmee aan tot separatisme. Dat schrijft de BBC.

In de rechtbank deed Samdrup verwoede pogingen zichzelf onschuldig te laten verklaren. Maar helaas boekte hij daar geen succes mee. Dat zijn website bedoeld is om het milieu te beschermen en dat Samdrup zei dat hij het artikel niet had geplaatst, maakte geen enkele indruk op de rechters. Volgens Samdrup’s advocaat was het een fout, maar beslist geen misdaad om het artikel te plaatsen.

Volgens aanhangers van de milieudeskundige is de veroordeling bedoeld om zijn activisme tegen te gaan. Samdrup streed de afgelopen tijd onder meer voor het vrij krijgen van zijn broers, die ook al door China achter de tralies zijn gezet. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat China de druk op vooraanstaande Tibetanen behoorlijk heeft opgevoerd sinds de rellen in 2008. De bizarre veroordeling van Samdrup past volledig in dat beeld.

Lees ook:Vijf jaar cel voor activist Tan Zuoren
Lees ook:Mensenrechten op scherp in China: weer activist veroordeeld
Lees ook:Meer geld voor man die 11 jaar onterecht vast zat
Lees ook:Dodelijke aanslag op Chinese rechters
Lees ook:China geeft Amerikaan celstraf wegens spionage

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vijf jaar cel na publicatie Dalai Lama artikel

  1. Marloes | Communicatie

    Wat een vreselijke straf voor iets doen waar we allemaal ons hard voor zouden moeten maken. Het beter maken van deze zieke planeet. Hem daarbovenop dit artikel aanwrijven geeft weer blijk van het schenden van mensenrechten door de volksrepubliek. Ik word hier erg bedroeft van.

    Marloes

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>