‘Chinees leger martelde bij demonstraties Tibet’

Het Chinese leger en de politie hebben bij de demonstraties in Tibet, in maart 2008, de mensenrechten ernstig geschonden. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Volgens HRW is er met opzet geschoten op demonstranten en is er willekeurig gemarteld.

De mensenrechtenorganisatie baseert haar oordeel op basis van 200 gesprekken die met Tibetaanse vluchtelingen zijn gevoerd. Volgens hen werden willekeurige demonstranten geschopt en geslagen door Chinese legereenheden. Ook zouden er arrestanten zijn gemarteld. Een onbekend aantal arrestanten is daarna geëxecuteerd of verdwenen.

In maart 2008 kwam het tot hevige rellen tussen Tibetaanse demonstranten en Chinese ordetroepen. Wat aanvankelijk een vreedzame demonstratie was, liep in maart 2008 vreselijk uit de hand. Tibetanen richtten hun woede op Chinese winkels, waarna de Chinese politie samen met het leger keihard ingreep. Volgens Tibet kwamen daarbij ruim 200 mensen om het leven. China zegt dat het er niet meer dan 21 waren.

Lees ook:10 maart: de Tibetaanse Opstandsdag
Lees ook:Tibetanen treffen Chinees leger bij sit-in
Lees ook:Olympische vlam niet in het teken van verbroedering
Lees ook:De dalai lama in beeld
Lees ook:Volgend jaar kun je met Tibet Airlines vliegen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Chinees leger martelde bij demonstraties Tibet’

 1. Georges Timmermans

  Een beetje late reactie, vind ik, want dat weten de Tibetanen en de media al veel langer. in zijn toespraak van ven. Bagdro een monnik die als voorbeeld in de gevangenis onnoemelijke folteringen heeft doorstaan, omdat de overheid dacht dat hij de aanvoerder was , afgezant van de Dalai lama, zei dat een meisje van 13 jaar recht in hart werd geschoten, dat vlak naast hem stond. de videoclips staan op you tube. er werden minstens 200 Tibetanen vermoord. en China heeft bewerkte foto’s gepubliceerd om de waarheid te verdraaien. daarbij zijn er die dag nog eens 1400 Tibetanen vermist, dat zegt china natuurlijk niet, evenals de 1000 monniken van uit Lhasa kloosters (Ganden) naar Golmud werden gedeporteerd

    /   Reply  / 
 2. Hans

  “Even now Tibetans live in fear. Currently in Lhasa, scores of Chinese military in plainclothes are closely monitoring the movements of people, including foreigners.”
  “The situation in Lhasa is very tense and some journalists who were allowed in are relating the sad state of affairs. Despite the small number of media people such reports, the facts are emerging. So, imagine that free media had full access to Tibet, then the full extent and gravity of the violations and repressive measures carried out indiscriminately inside Tibet would emerge.”

  More than 200 interviews about abuses committed by security forces both during and after protest incidents in March 2008 are gathered in a report called ‘I saw with my own eyes’. The report is written by Chinese journalists and lawyers and based on eyewitness accounts of Tibetan refugees and visitors conducted immediately after they left China, as well as fresh, not previously reported, official Chinese sources.

  “The United Nations Human Rights Commission should take a serious look at the violations carried out by Beijing in Tibet and in China.
  The UN cannot remain a mute spectator. ” “Repressive measures are not used against Tibetans alone, but also against the people of China.” The United Nations Human Rights Commission must pursue the Chinese government in order to get unlimited access to all areas in Tibet and China so that it can get firsthand account of what happens there.

  http://www.asianews.it/news-en/Eyewitnesses-describe-the-violence-of-March-2008-in-Lhasa-19014.html

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>