Muur is geen muur

Veel toeristen zónder Lonely Planet maken een klassieke fout. Muur is muur, denken ze. Maar zo werkt het niet. De Chinese muur heb je in verschillende gradaties. Van extreem begaanbaar (lees extreem toeristisch)zoals bij Badaling tot bijna niet te beklimmen (lees avontuurlijk toeristisch) zoals bij Simatai. Huanghua was tot een paar jaar geleden mijn favoriet, maar nu ik weet dat je ook daar een ticket moet aanschaffen om het oude Chinese bouwwerk te mogen beklimmen, zie ik het somber in qua authentieke sfeer en toeristische ongereptheid. Een nieuw experiment dan maar: Mutianyu. Niet te ver van Beijing, maar rustiger dan Badaling. Ik moet zeggen: wie weinig tijd heeft en zich toch niet tussen de vlaggetjes en megafonen wil begeven, kan hier prima slagen. En voor toeristen met hoogtevrees of rodelangst is zelfs de weg naar dit stuk muur een avontuur dat nog lang zal blijven hangen…

Lees ook:Bezoekerslimiet Chinese muur
Lees ook:Rijst voorkomt ineenstorting Chinese Muur
Lees ook:De muur, voor iedereen anders
Lees ook:Favoriete plekken, nummer 10
Lees ook:China’s nationale feestdrukte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>