De snelste trein is van China: 416 km p/uur

China was de afgelopen jaren al druk bezig met het moderniseren van het spoornetwerk en het uitbreiden van het netwerk voor hogesnelheidstreinen. Vandaag werd daarin een nieuw hoogtepunt bekend gemaakt. Een passagierstrein tussen Hangzhou en Shanghai reed namelijk 416 kilometer per uur, een record.

Het oude snelheidsrecord voor passagierstreinen stond op naam van Spanje. Daar werd een paar jaar terug de snelheid van 404 kilometer per uur gemaakt. Maar de ontwikkelingen in China gaan in een hoog tempo en de Chinezen hebben zich duidelijk voorgenomen alles nog net wat sneller te maken. Vandaar dat deze trein niet bij de normale snelheid van 350 bleef steken, maar doorging naar 416. Volgens de Chinezen betekent dit dat ze nu ‘de beste zijn geworden op het gebied van ontwerp, constructie, materialen en controle’.

China heeft hoge verwachtingen van het 202 kilometer lange traject tussen Hangzhou en Shanghai. Jaarlijks zouden er niet minder dan 80 miljoen passagiers vervoerd moeten worden, zo liet persbureau Xinhua weten. In 2012 denkt het land over een spoornetwerk te beschikken dat in totaal 110.000 kilometer lang is. Maar lang niet al die treinen zullen deze recordsnelheid halen.

Lees ook:Chinese trein gaat straks 380 km per uur
Lees ook:KLM start lijnvlucht naar Hangzhou
Lees ook:KLM vanaf vandaag rechtstreeks naar Hangzhou
Lees ook:China ontwikkelt trein van 600 km per uur
Lees ook:900 kilometer in drie uur, zonder vliegtuig

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De snelste trein is van China: 416 km p/uur

 1. R Versteegh

  Het is geen absoluut record, die hebben de Fransen sinds 1990 al in handen. In 2007 hebben ze die snelheid nog eens verbeterd, naar 574km/h.

  Wat betreft “gewone” dienstregelingsnelheid, die staat op 320km/h (Frankrijk).

  Als de Chinezen met deze trein inderdaad 400(+) gaan rijden in de normale dienst, hebben ze inderdaad het record met dienstsnelheden in handen, maar nog niet het wereldrecord.

    /   Reply  / 
 2. Chriz

  Ze heeft het in dit artikel ook niet over een “wereldrecord”.

    /   Reply  / 
  1. Ate Auteur

   Niet ‘ze’, maar ‘hij’ heeft het niet over een “wereldrecord”.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>