China verwacht opnieuw problemen in Xinjiang

China verwacht dat de Oeigoerse minderheid in de autonome regio Xinjiang opnieuw voor problemen gaat zorgen. Vorig jaar juli vonden er in de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi, zware rellen plaats waarbij een onbekend aantal mensen om het leven is gekomen (volgens China bijna 200, volgens de Oeigoeren meer dan 600) Volgens Nur Bekri, gouverneur van Xinjiang, zijn de Oeigoerse separatisten niet van plan hun verlies te nemen en willen ze opnieuw problemen veroorzaken. Dat schrijft The Associated Press.

Tijdens een persconferentie herhaalde Bekri nog eens dat de rellen van vorig jaar juli volgens hem veroorzaakt zijn door buitenlandse activisten, die Xinjiang graag weer volledig los van China willen zien. China peinst er niet over de regio meer onafhankelijkheid te geven en probeert op verschillende manieren de Oeigoeren, een moslimgemeenschap met Turkse wortels, onder druk te zetten. In een poging nieuwe onrust te voorkomen, heeft Beijing sinds vorig jaar bijvoorbeeld het internet voor het grootste deel aan banden gelegd en is zowel het mobiele als het internationale telefoonverkeer behoorlijk ingeperkt.

Sinds vorig jaar juli zijn er volgens gouverneur Nur Bekri 197 mensen veroordeeld voor hun aandeel bij de rellen. Meerdere mensen zijn veroordeeld tot de doodstraf, maar Bekri weigert te zeggen in hoeveel zaken de veroordeelde al daadwerkelijk is geëxecuteerd. Volgens de Oeigoeren waren de rellen het gevolg van jarenlange frustraties. Steeds meer Chinezen overspoelden hun provincie en werden bij ontwikkelingsprogramma’s door de lokale autoriteiten voorgetrokken. Volgens een woordvoerder van de Oeigoeren representeert de gouverneur van Xinjiang zijn bevolkingsgroep niet en heeft Bekri geen aandacht voor de echte problemen.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt en wellicht niets meer dan ijdele hoop is, is het te hopen dat Xinjiang en Beijing alsnog een vreedzame oplossing voor het nog altijd aanwezige probleem vinden. De demonstraties en rellen van vorig jaar hebben het Oeigoerse probleem weliswaar internationaal onder de aandacht gebracht, de vrijheid is er voor de inwoners van Xinjiang niet groter op geworden. Bovendien is er aan beide zijden een hoge prijs voor de rellen betaald, zoals ook wel blijkt uit de onderstaande reportage van Sky News:

Lees ook:Inwoners van Xinjiang: u mag weer e-mailen
Lees ook:China wijst nieuwe partijleider aan voor Xinjiang
Lees ook:15 jaar cel voor kritische Oeigoerse journalist
Lees ook:Een jaar na 5 juli: Urumqi is een stad van angst
Lees ook:Rebiya Kadeer: ‘China is zwakker dan het lijkt’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>